A Four Bites az ökocatering képviselője: falatkáink elkészítése során az alapanyagok kiválasztásától kezdve egészen a kiszállításig ügyelünk arra, hogy az a lehető legkevesebb energiafogyasztással történjen. De mit is takar ez a kifejezés, miért fontos hazánknak a fenntartható étkez(tet)és, honnantól lehet egy catering céget jogosan környezetbarátnak hívni és hogyan mozdíthatjuk előre mi magunk az ökogasztronómia kultúráját? Ezekből a kérdésekből indultunk ki.

Mi az ökocatering?

Az ökocatering az ökogasztronómia részterülete, amelynek célja az egészséges és fenntartható élelmiszergyártás és -fogyasztás elősegítése. Az ökogasztronómia mint a slow fooddal párhuzamos  kezdeményezés az 1990-es években indult útjára Amerikában, zászlójára tűzve az elhízás elleni küzdelmet és a környezettudatos étkezést. Az ökocateringnek tehát az egészséges és környezettudatos étkeztetést hívjuk.  

Hazánknak nagy szüksége van a szemléletváltásra.

Magyarország a 2017-es OECD statisztikák szerint a „legsúlyosabb” európai ország és 4. a világ országai közt. Ez közelebbről annyit jelent, hogy minden 3. ember elhízott, minden 2. túlsúlyos. A széleskörűen elterjedt egészségtelen életmód óhatatlanul összefügg a környezetkárosító élelmiszeriparral. Tudtad, hogy például egy multi gyorséttermében egy hamburger előállításához, ha mindent számításba veszünk, 2500 liter víz szükséges? Az elharapódzott helyzetre európai uniós kutatóintézetek is felhívják a figyelmet. Az alábbi szemléletformáló videó az Európai Parlament Tudományos és Technológiai Alternatívák Értékelése intézetében készült:

A zöld gasztronómiai ill. a slow food szemlélet nem azt mondja, hogy teljes mértékben meg kell vonnunk magunktól mindent, ami a gyomrunknak kedves, hanem egész egyszerűen racionalizálni akarja ételválasztásunkat, és ezáltal mérsékelni az élelmiszeripar túlzott energiafogyasztását (mint például a mi esetünkben, a hamburger ökoalternatívájaként minihamburgereket készítünk). Márpedig ha az élelmiszeripar sokat termel, úgy valószínű, hogy mi is többet eszünk a kelleténél. Könnyen belátható az összefüggés.   

A Felelős Gasztrohősök mozgalma

Budapesten az ökogasztronómia egyik fő motorja a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amely tippeket ad étkezésünk ökológiai lábnyomának csökkentésére, népszerűsíti a felelős étkezést iskolákban, rendezvényeken, valamint feltérképezi a fenntartható vendéglátóhelyeket. A Felelős Gasztrohős Akadémia 8 pontban ad zsinórmértéket a fenntartható étkeztetéshez, amelynek betartása egyben a fenntartható vendéglátóhellyé minősítéshez is szükséges. Büszkék vagyunk rá, hogy ezt a címet mi is megkaptuk 2018-ban.

Forrás: https://gasztrohos.hu/fenntarthato-vendeglatohely-minosites/

A mi javaslatunk az ökogasztro kultúrához

A Felelős Gasztrohős elveivel egyetértve mi az alábbiakat javasoljuk az ökogasztro életvitel kialakításához:

1) Használjunk helyi és szezonális alapanyagokat! Minden élelmiszerkilométer növeli a kőolajfogyasztást, hulladékot termel a csomagolás és tárolás miatt, és egyébként a termék már el is veszti a frissességét, mire asztalunkra kerül. Válasszunk inkább szezonális és helyi termékeket ételeinkhez! Pillantsunk rá a származási országra a bolti árukon, vagy kérdezzük meg a piacon, hogy honnan származik az adott termék, és ez alapján már tudunk racionális döntést hozni.

2) Mérsékeljük a hús- és tejtermékfogyasztásunkat! Az állattenyésztésre épülő hús- és tejipar bír sajnos a legnagyobb ökolábnyommal, ezért annak ésszerűvé tétele nagyon fontos lenne.  Már politikai szinten is gondolkoznak húsadó bevezetéséről, így akár hosszú távú gazdasági szemponttal is érvelhetünk, miért akarjuk csökkenteni hús- és tejfogyasztásunkat. A hüvelyesek (bab, csicseriborsó, lencse, szója) híresen jó alternatívái a húsoknak. Próbáljuk ki ezeket hús helyett!

3) Használjunk több bioterméket! Bioterméknek számítanak azok az élelmiszeripari termékek, amelyek természetes és organikus módon, ellenőrzött körülmények között, műtrágya és szintetikus növényvédőszerek használatát mellőzve termelnek és szállítanak. Ha a boltban a bio címkés terméket keressük vagy helyi / vidéki kistermelőktől vásárolunk, máris eggyel támogatjuk a fenntartható élelmiszeripar ügyét. Nekünk nagy kedvencünk a Youtyúk, amelyik szabadon tartott boldog tyúkok tojásait juttatja el hozzánk kéthetente.

4) Minimalizáljuk a feleslegtermelésünket! Talán ez a legnehezebb feladat egy étkeztetőnek, legyen az a megrendelő vagy a maga a caterer: előre kikalkulálni azt a mennyiséget, amelyet valóban megeszik a vendégsereg és nem a kukában végzi. Mi azt valljuk, hogy egy ökocaterer mindig az adott eseményre kimért, frissen vásárolt alapanyagokkal dolgozzon, és lehetőleg használja azokat fel is mind a szakmai előírásokat betartva. Ahogy nagyban is, a háztartásban is segíthet a leltár vezetése.Ha mégis élelmiszerfelesleggel van dolgunk, lehet gondolkozni újszerű felhasználáson, adományozásban, komposztképzésben, és legvégső esetben szelektív hulladékgyűjtésben.

5) Csomagoljunk fenntarthatóan! A műanyag a természetben nem bomlik le, égési terméke mérgező gáz és még csak nem is megfelelően újrahasználható. Ezért szokjunk le róla, kerüljük annak használatát csomagolásainkhoz. Alternatíva igenis van. Nejlon helyett textilszatyor, műanyag doboz helyett papírdoboz, PET palack helyett kulacs legyen a választásunk. Ráadásul most már megnyílt a város első csomagolásmentes élelmiszerboltja is két helyszínnel, ahol megtömhetjük befőttes üvegeinket minden jóval.  Egy kis kreativitással mi magunk is kialakítottuk a fenntartható csomagolásunkat: egy nagyon könnyen kezelhető, falatkáinkat szállítani- és egyben dekoratívan tálalni is tudó egyedi papírdoboz.

6) A higiéniát környezetkímélő vegyszerekkel biztosítsuk! Természetesen a tisztaságra és a fertőtlen légkörre ügyelni kell a konyhában, de ezeket lehet környezetkímélő takarítószerekkel is végezni. Mi a SaniTech környezetbarát minősítésű vegyszereire esküszünk. Egy háztartás esetében több vegyszert is érdemes olyan egyszerű dolgokkal kiváltani, mint az ecet, vagy a szódabikarbóna.

7) Népszerűsítsük az ökoszemléletet! Egyre több rendezvény és kezdeményezés születik ökoszemléletet népszerűsítő témában. Ilyeneket a már bemutatott Felelős Gasztrohős honlapján találhatunk. Érdemes lehet követni a hulladékmentes.hu-t és a  Simplicity Fesztivált is, amely tavaly a város legnagyobb ökopiacterét teremtette meg, lehetővé téve az ismerkedést más környezettudatos szervezetekkel. Egy ökocatering céggel – mint a Four Bites – való együttműködéssel pedig saját munka- és baráti környezetünket is bevezethetjük az ökogasztro kultúrába.

8) Ne használjunk szívószálat! Talán szükségtelen is ezek után leírni, miért nem fenntartható egy átlagosan 20 percig használt, könnyen elkerülhető műanyag termék használata. Kérjük szívószálmentesen üditőinket!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás