Vegánok, cukorbetegek, glutén- és laktózérzékenyek, paleo meg gyümölcsdiétán vannak, böjtölnek vagy ételallergiásak. Próbáltál már ilyen feltételek mellett egy egész vendégseregre főzni? A Four Bites ezt teszi nap mint nap. Összeszedtük azokat a gasztronómiai irányzatokat, amelyekkel munkánk során megismerkedtünk, és amelyeket szerintünk szem előtt kell tartania egy modern konyhát folytató vendéglátónak.

 

Honnan ez a sok gasztro trend?

Szinte minden vallásban jelen van a böjt, az isten(ek)nek való megfelelés igénye az egészségtudatos és mértékletes táplálkozással. Nem beszélhetünk tehát újkeletű dologról, amikor azt látjuk, hogy bizonyos emberek megvonnak valamilyen élelmiszert étrendjükből. Van, aki ideig óráig tartja be ezeket, van, akinek egy életen át kitart a hite választott étrendje mellett, és van, akinek szervezete nem is enged más lehetőséget.

Tudományos alapokra a 20. század helyezi az egyes diéták igényét: okai az ételallergia, -intolerancia, a diabétesz és az elhízás, amelyek mára már széleskörűen elterjedt népbetegségeknek számítanak. Ehhez zárkózik fel az ökológiai álláspont felhívva a figyelmet az élelmiszer-, különösen a hús- és a tejipar környezetkárosító hatásaira. Aztán ott a vegetariánusok etikai meggyőződése, miszerint az állattartás embertelenné vált illetve leölésük és kihasználásuk nem etikus. És végül egy biogenetikai megközelítés a paleolit táplálkozás híveitől, akik pedig abban hisznek, hogy egyszerűen csak rekonstruálnunk kell az első homo sapiensek étrendjét ahhoz, hogy egészségesek maradjunk.

Lássuk hát a gasztrotrendek listáját:

Inkább vallási / etikai meggyőződésből választott étrendek
Étrend Mit von meg? Mit fogyaszthat?
Flexiteriánus Vöröshúsok nagyrészt Minden mást csökkentett húsfogyasztással
Szemivegetariánus Vöröshúsok Minden mást, baromfi és hal is fogyasztható
Pollotariánus Vöröshúsok, halak és a tenger gyümölcsei Minden mást, baromfi hús fogyasztható
Peszketáriánus Húsok Mindent mást, hal és a tenger gyümölcsei fogyaszthatók
Ovo-lakto vegetariánus Húsok, halak és tenger gyümölcsei Minden mást, tojás és tejtermék fogyaszthatók
Ovovegetariánus Húsok, halak és tenger gyümölcsei, tejtermék Minden mást, tojás fogyasztható
Laktovegetariánus Húsok, halak, tenger gyümölcsei, tojás* Minden mást, tejtermék fogyasztható
Vegán Minden állati eredetű élelmiszer*, méz zöldségételek, gyümölcs, diófélék, gabonafélék, hüvelyesek magjai és csírái, növényi magok, olajok, tengeri moszatok, fűszernövények, gombák és friss gyümölcslevek
Nyers vegán Minden állati eredetű élelmiszer*, főtt és sült étel (40 fok felett) nyers zöldség, gyümölcs, diófélék, gabonafélék, hüvelyesek magjai és csírái, növényi magok, olajok, tengeri moszatok, fűszernövények, gombák és friss gyümölcslevek
Fruitariánus (gyümölcsdiéta) Minden állati eredetű élelmiszer*, főtt és sült étel gyümölcs, gyümölcslevek, diófélék és magvak nagyrészben, kisrészben ugyanazt, mint a nyers vegánok

*esetükben az állati eredetű melléktermékek, mint a zselatin vagy a húsleveskocka is kizárt

 

Inkább élelmiszerérzékenységből / egészségmegőrzésből választott étrendek
Étrend Mit von meg? Mit ajánl?
Paleolit Gabonafélék, tejtermékek, étolajok, margarin, transzzsír, hozzáadott cukor, készételek   Gyümölcs, zöldség, magvak, húsok, halak, tojás, gombák, kókuszzsír/olívaolaj
Makrobiotikus Mesterséges folyamatokkal előállított (nem bio) élelmiszerek, vöröshúsok, finomított lisztből készült kenyerek, tészták, cukor, kávé, alkohol Gyümölcs, zöldség, bio élelmiszer, teljes kiőrlésű gabonák, magvak, hüvelyesek, gomba, alga, szója, csökkentett mértékben halak.
Gluténérzékeny Búza, árpa, rozs, zabból készült kenyerek, tészták, sörök Rizs-, burgonya-, kukorica-, szója-, bab-, kókusz- szezámmag-, sárgaborsóliszt, álgabonák (hajdina, quinoa, amaránt, köles)
Laktózérzékeny Tej, tejföl, joghurt, túró, sajtok, ezeket tartalmazó pl. péksütemények, édességek Rizs-, szója-, mandula-, kókusztejből készült termékek és laktózmentes termékek (egyéni toleranciától függően)
Fruktózérzékeny Répacukor, hozzáadott cukor, kukoricaszirup (pl. kenyérben), méz, aszalt gyümölcs, gyümölcslevek, üdítők, édes borok, egyes gyümölcsök (pl. szőlő, datolya), egyes zöldségek (pl. sárgarépa, cékla, cukorborsó, sütőtök) Gabonafélék, kenyérfélék, pékáruk, zöldségek, gomba, burgonya, lencse, natúr tejtermékek, sajtok, húsok, tojás, állati eredetű zsiradékok
Inzulinrezisztencia (IR) és cukorbeteg diéta Hozzáadott cukor,  édességek, alkohol, fehér lisztből készült tészták, kenyerek, keményítőben gazdag gabonák és zöldségek (pl. kukorica, burgonya), készételek Zöldség, gyümölcs (csökkentett mennyiségben), teljeskiőrlésű gabonák, keményítőben és zsírban szegényebb ételek és konyhatechnológiák  alkalmazása

 

Hogy mi a mi receptünk arra, hogy megfeleljünk a sok gasztro trendnek? Kiderül a következő írásunkból!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás